Metal Filament İle İlgili Merak Ettikleriniz
FDM 3D yazıcılarda BASF Ultrafuse Metal Filamentleri kullanarak hangi metal parçaları üretebiliyoruz?
316L ve 17-4PH tipi paslanmaz çelik parçalar üretebilirsiniz.
316L ve 17-4PH çeliğinin farkı nedir, hangi durumlarda hangi malzemeyi tercih etmeliyim?
Yüksek kimyasal dayanıma ihtiyacınız varsa 316L çeliğini kullanabilirsiniz, tuzlu suya ve peroksitlere karşı dayanıklıdır. Beklentiniz çeliğin yüksek mukavemet ve dayanımı ise 17-4PH’ı tercih edebilirsiniz.
Metal baskı süreci nasıl ilerliyor, 3D baskı ve ardıl işlem süreçleri nelerdir?
Süreç adımları görseldeki gibidir;
Ultimaker ya da Makerbot ile Metal Sinterleme yöntemine benzer çıktılarını alabilecek miyiz?
Metal Sinterleme teknolojilerinde ortalama 20-50mikron katman kalınlıkları kullanılmaktadır. Toz metal malzeme bu katman kalınlıklarında bir lazer ile katılaştırılarak katman katman metal parça elde edilir. FDM yönteminde bu katman kalınlıkları 200mikrondur. Metal Filament ile üretilen parçalar MIM tekniğindeki yüksek sıcaklıktaki fırında sinterlendiği için yüzey hassasiyeti oldukça iyi bir hale gelmekte ve metal parça doluluğu ve diğer özellikleri metal sinterleme parçalarına göre çok daha iyidir.
BASF Metal Filament ile ev kullanıcıları ya da makerlar da metal parça üretebilecek mi?
Evet, ev kullanıcıları 3D Yazıcılarında metal filament kullanarak parçalar üretebilecek. Baskıları sonrasında fırın hizmeti alarak tamamıyla metal ürüne dönüştürebilecek
Metal filamenti nasıl temin edeceğiz?
316L ve 17-4PH çeliklerine ait metal filamentleri BASF Ultrafuse Metal Filament - Online Filament sitesi üzerinden alabilirsiniz. 1.75mm ve 2.85mm olmak üzere farklı çap opsiyonları bulunmaktadır. 3kg ağırlığındadır.
Metal filamenti hangi 3D Yazıcılarda üretebiliriz?
Temelde Ultimaker, Makerbot, BCN3D ve Raise3D gibi sistemlerde metal malzeme profilleri bulunmaktadır. Bununla beraber ABS filamenti iyi üretebildiğiniz kontrollü sistemlerde metal filament ile de sonuç alabilirsiniz.
Metal Filament ile üretim için daha detaylı video vb bilgiler var mıdır?
BASF Forward AM’in bu konuda detaylı çalışmaları var, sırasıyla aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz.
1. Module 1: Introducing Metal 3D Printing - YouTube
2. Module 2: Process - YouTube
3. Module 3: Design Guidelines - YouTube
4. Module 4: Simulation Services - YouTube
Debinding ve Sinterleme yapan firmalara nasıl ulaşacağız ya da bu ekipmanları alabilmek mümkün mü?
Debinding ve Sinterleme hizmeti veren firmalar var. Yaptığınız her 1kg’lık baskıya (parça adeti bağımsız) belirli bir hizmet ücreti ödeyerek bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
Bu ardıl işlem ekipmanlarını firmanıza almak istediğinizde 150-200 bin Euro civarında maliyetleri olacaktır.
Parça çekme oranları nedir?
3D Yazıcıdan çıkan (green part) parçalar için referans çekme değerleri bulunmaktadır. Detaylı bilgi için bu alandaki dokümanımızı inceleyebilirsiniz. Bu değerler X ve Y yönünde %120, Z yönünde %126 şeklindedir.
3D Yazıcıdan çıkan (green part) ardıl işlem firmasına gönderiliyor, parçalar hazırlık aşamasında ya da kargoda kırılabilir mi, ne kadar dayanıklı oluyor?
3D Baskılar(green part) oldukça dayanıklı fakat her durumda düzgün bir paketleme yapılması gerekiyor. İlaveten, parça fotoğraflarını çekip ardıl işlem firmasıyla karşılaştırmak gerekebilir.
Az Adetli üretimler için debinding ve sinterleme çalışmalarını evde ya da ofiste yapma şansı var mıdır?
Temelde sinterleme fırını temin edilebiliyor, 5-10bin Euro civarında bir fırınla çözüm oluşturulabilir. Fakat debinding sistemini kurmanın başlangıç maliyeti 100bin Euro’ların üzerinde. Diğer taraftan farklı malzemeler için termal debinding yapılabiliyor fakat süreçler çok yavaş, basitçe bir parça günlerce fırında kalabiliyor.
Debinding ve Sinterleme için yapılacak ardıl işlemin maliyet nedir, neye göre fiyatlandırılıyor?
Servis sağlayıcıya bağlı olmak üzere 1 kg parça ortalama 85Euro maliyetle metale dönüştürülüyor. 1kg’lık paketin içinde onlarca küçük ebatlı ya da büyük 3D baskılar olabilir.
Nihai metal parçanın gözenekliliği nedir?
Temelde bu durum katmanların nasıl oluşturulduğu ile ilgilidir ama %98-99 oranları referans alınabilir.
Metal Filament ile üretim yaparken hangi tasarım kriterlerini göz önünde bulundurmalıyız, ABS baskıdan farklılıkları nelerdir?
Tasarım kriterleriyle ilgili tüm detayları için metal FFF için yönlendirici tasarım dokümanımızı detaylı inceleyebilirsiniz. MetalFilament_UserGuidelines_2021.pdf (onlinefilament.com)
Metal Filament ile üretim yaparken ABS vb malzemeye kıyasla temelde ne gibi kısıtlamalar bulunmaktadır?
En önemli kısıtlama; parça boyunun 100mm’i aşmaması ve model duvar kalınlıklarının 1mm’in üstünde olmasıdır.
BASF Forward AM farklı malzemeler üzerine de çalışmakta mıdır? Aluminyum türevi malzemeler de metal FDM ile üretebilecek mi?
Kalıp çelikleri ve Titanium gibi malzemeleri önümüzdeki dönemlerde metal FFF yöntemiyle üretilebilecek. Fakat Aluminyum malzeme mevcut katalitik debinding ile işlem yapmaya uygun değildir. Belki de ardıl işlem yöntemi değişikliği olabilir.
Metal filament ile çalışırken destek malzemesi de kullanabilecek miyiz?
Evet, BASF Forward AM seramik destek malzemesi üzerine çalışıyor, 2021 yılının sonunda duyurusunu yapacak.
Tasarımı üzerinde çalıştığımız bir ürünün bu yöntemle metal parça üretimi için bir maliyet öngörümüz olabilir mi? Parça hacmi, maliyet, baskı süresi vb gibi bir denklem kurabilir miyiz?
Bu konuda henüz çalışmalarımız yok fakat modelinizi online teklif veren servis büro firmalarının web sayfalarına yükleyerek fiyat alabilirsiniz. Sculpteo ve yerli olarak da Tridi bu konuda çözüm sağlıyor.
Metal baskı için Cura ve benzeri programlarda bizleri yönlendirecek ve doğru parça almamızı sağlayacak detaylar var mıdır?
Cura için an itibariyle ciddi çalışmalar yapılıyor. Metal baskı ile üretim sonrasında Debinding ve Sinterleme aşamalarında olası hataları önlemek için tasarım yönlendirme ve önerilerinde bulunabilecek modüller olacak.
Debinding ve Sinterleme için fırın almak istersek kimler ile görüşmeliyiz?
Elnik, Xerion gibi firmaların ürünlerini inceleyebilirsiniz.
Detaylı bilgi ve çok daha fazlası için bizimle iletişime geçin!
info@basaran.tech
0262 606 0570